Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/123456789/3040
Title: | Kajian Latar Sosial Ekonomi: Sumber Ekonomi Masyarakat Tok Bali | Authors: | Muhammad Hafizuddin Bin Huji Nur Azuki Yusuff |
Keywords: | Latar sosioekonomi;masyarakat Tok Bali | Issue Date: | Nov-2021 | Publisher: | Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan | Project: | REPSOL, kolaborasi agensi kerajaan, ngo dan kerajaan negeri | Abstract: | Sumber ekonomi menjadi aspek yang sangat penting bagi memastikan kelansungan hidup. Justeru itu penulis mengambil inisiatif untuk mengetahui dua objektif iaitu apakah sumber ekonomi yang utama di Tok Bali dan inisiatif kerajaan dalam membantu masyarakat Tok Bali dalam sektor ekonomi yang diceburi. Kajian ini merupakan kajian lapangan dekat melakukan dua kaedah penyelidikan iaitu kaedah NGT (Norminal Group Technique) dan soal selidik. Dapatan awal menunjukkan 4 sektor utama ekonomi yang terdapat di Tok Bali iaitu sektor pertanian yang melibatkan 19.9 peratus responden, sektor perikanan melibatkan 13.3 peratus, sektor perniagaan melibatkan 11.3 peratus dan sektor penternakan 10.6 peratus responden. Penulis juga telah bertemu dengan Penggawa dan Ahli Dun Semerak bagi mengenalpasti inisiatif yang diberi bagi membantu penjanaan ekonomi masyarakat Tok Bali. Di kala pandemik Covid-19 yang melanda dunia kini memberi kesan yang sangat teruk kepada ekonomi dunia kini. Kehilangan sumber ekonomi bererti kehilangan sumber pendapatan. Semua pihak perlu bergabung bagi memastikan sumber ekonomi yang dijana oleh masyarakat Tok Bali ini dapat memberi hasil yang maksima dan mereka dapat meneruskan kelansungan hidup mereka. |
Description: | Others |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/3040 | ISBN: | 978-967-2912-79-8 |
Appears in Collections: | Faculty of Language Studies and Human Development - Proceedings |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
e P SKIK21 din.pdf | 448.79 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.